Back to top

Drupal 9

Deze maand werd Drupal 9.0 gelanceerd als opvolger van Drupal 8. Deze keer ging de kernupdate meer over het updaten van de technologie, die ten grondslag ligt aan Drupal’s codebase en het elimineren van afhankelijkheden, dan het introduceren van gloednieuwe functies. Maar vrees niet er volgen snel nieuwe functionaliteiten.

De Drupal-releases worden namelijk op halfjaarlijkse basis uitgebracht en versie 9.1 wordt naar verwachting rond december van dit jaar uitgerold. Door het decentrale karakter van de ontwikkeling van Drupal is de roadmap voor 9.1 niet perse vastomlijnd; de strategische initiatieven en kerndoelstellingen zijn goed gedocumenteerd, dus we weten wat we binnen afzienbare tijd kunnen verwachten.

Olivero Front-End Theme

Drupal heeft er een top-prioriteit van gemaakt om zijn gebruikerservaring volledig te herzien en vriendelijker te laten werken voor iedereen, niet alleen voor de ontwikkelaars. Nu Claro, een nieuw, toegankelijk admin-thema, beschikbaar is in Drupal 9, richten de medewerkers zich op Olivero, een modern front-end thema dat is ontworpen om het CMS in zijn beste licht te laten zien. Net als Claro volgt Olivero een nieuw en verbeterd designsysteem dat prioriteit geeft aan de gebruikerservaring en toegankelijkheid.

Het zal nog een paar maanden duren voordat we officieel afscheid kunnen nemen van Bartik, dus dit is wat we tot nu toe weten over Olivero om je in de tussentijd te helpen:

 • Allereerst ziet het er fraai uit. Olivero’s scherpe kleurenpalet, moderne typografie en rustige gebruik van de witte ruimte geven Drupal-sites out-of-the-box een moderne state-of-the art uitstraling.
  Toegankelijkheid is een belangrijke focus in Olivero, het thema voorziet al in een aantal functionaliteiten zoals bijvoorbeeld de hoog-contrast modus.
 • Vanzelfsprekend ondersteunt het de meest recente functies die aan Drupal zijn toegevoegd, waaronder de embedded media en de drag-and-drop layout builder.

Automatische updates

Updaten was in Drupal tot op heden niet het meest eenvoudige proces. Dit zal met Drupal 9 en de toekomstige roadmap spoedig veranderen, want automatische updates zijn al enige tijd een van de belangrijkste strategische initiatieven van Drupal.

Belangrijke kenmerken van de bestaande Automatic Updates-module, die uiteindelijk deel zal gaan uitmaken van de Drupal-kern, zijn onder andere:

 • Belangrijke update-aankondigingen om admins op de hoogte te brengen wanneer een core update onderweg is, wat deze inhoudt en hoe ze zich moeten voorbereiden.
 • Automatische update checks om het proces te automatiseren om er altijd te zorgen dat de sites zijn bijgewerkt met de laatste update.
 • Handmatig, met één klik op de update knop, kunnen de beheerders de updates direct activeren.

Content Editor Experience

De ervaring met het bewerken van content in Drupal is de afgelopen jaren voortdurend verbeterd, maar hoe zal het zich in 9.1 en daarna ontwikkelen? De vragen voor de makers van de content in de enquête bevatten een lijst met mogelijke verbeteringen van Drupal, die door de respondenten als prioritair worden beschouwd. Enkele hoogtepunten:

 • Meer verfijnde concept-/publicatiecontrole. Dit is al aan de orde gekomen in recente updates; Drupal 9 bevat verbeterde content moderatie-workflows die goed zijn afgestemd op de werkelijke redactionele processen. Het zal interessant zijn om te zien hoe dit nog verder wordt verbeterd).
 • Verbeterde toegankelijkheidstesten en -controle. De kern van Drupal is gericht op het voldoen aan strenge toegankelijkheidseisen out of the box, maar het kan zeker nog meer testmogelijkheden bieden voor makers direct via de admin user interface.
 • Verbeterde contextuele hulp en algemene “how-to” begeleiding en herontworpen
  informatiearchitectuur/vereenvoudigde terminologie voor admin pagina’s. Er is veel gedaan in recente updates om Drupal gebruiksvriendelijker en toegankelijker te maken, dus deze enquêtevraag zou een goede indicator moeten zijn van hoe succesvol die inspanningen zijn geweest – en wat er nog moet worden gedaan om het CMS verder te democratiseren.

Andere opmerkelijke punten met betrekking tot het creëren van content zijn onder andere:

 • Meer kant-en-klare sjablonen beschikbaar maken;
 • Real-time previewing van de inhoud die wordt bewerkt;
 • Verbeteringen in het gestructureerde gegevens- en metagegevensbeheer;
 • Verbeterd configuratiebeheer.

Regelmatig delen we nieuws op onze blogpagina.

Follow us