Drupal development
Als u websites ontwerpt, ontwikkelt of beheert of digitale inhoud creëert, hebt u zich waarschijnlijk wel eens afgevraagd: wat is Drupal? Deze naam duikt immers voortdurend op in discussies met ontwikkelaars, content editors en andere professionals in de digitale industrie.
In dit artikel zullen we enkele basisfeiten over Drupal bespreken: de belangrijkste kenmerken, voordelen, toepassingen en terminologie.
Drupal als Digital Experience Platform
Drupal is in de kern een content management systeem (CMS), wat betekent dat het u de tools geeft om uw inhoud te structureren en te beheren. Het stelt u ook in staat om flexibele workflows voor het publiceren van inhoud en allerlei dynamische functies rond die inhoud te bouwen. Voor organisaties die hun digitale aanwezigheid willen transformeren en uitbreiden, fungeert Drupal ook als de centrale component van uw digital experience platform (DXP). Dit betekent dat u het kunt integreren met betalingsgateways, CRM's, analysetools, sociale media en marketingautomatiseringsplatforms.
Drupal blinkt uit voor projecten waarbij u hoogwaardige inhoud wilt combineren met een hele reeks functies en marketingtools. En er zijn veel manieren om inhoudstrategie prioriteit te geven wanneer u Drupal als DXP gebruikt.
Waarom Drupal?
Als je erover nadenkt, hebben de meeste websites een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Ze hebben navigatiemenu's en lijsten met inhoud, inhoudspagina's met mooie URL's, een logo in de header, een footer met contactinformatie, de mogelijkheid om inhoud te doorzoeken, enz. Tegelijkertijd heeft elke website een aantal componenten die hem uniek maken. Websites hebben vaak hun eigen aangepaste informatiearchitectuur, een unieke set van inhoud, een bepaald visueel ontwerp, en soms aangepaste functies.
Drupal is perfect voor zowel de standaardfuncties als de op maat gemaakte functies. Het biedt u de meest gebruikelijke functionaliteiten die een website nodig heeft, maar is ook flexibel genoeg om u in staat te stellen een unieke, aangepaste ervaring te creëren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van Drupal:
- Flexibele, gebruiksvriendelijke tools voor het maken van inhoud
- "Eén keer maken, overal publiceren" benadering van inhoudbeheer
- Zeer aanpasbare functies
- Krachtige API-eerst architectuur
- Talrijke, vrij beschikbare modules (add-on functionaliteit)
- Constante innovatie aangedreven door een enorme, betrokken gemeenschap
Om dat te bereiken, biedt Drupal talloze out-of-the-box functies. Hoe meer u te weten komt over de werking van Drupal, hoe meer u het volledige gamma functies zult kunnen benutten:
- WYSIWYG auteurs- en bewerkingstool waarmee redacteuren en beheerders gemakkelijk inhoud kunnen zoeken, ontwerpen, bewerken, voorvertonen, archiveren, publiceren en bijwerken
- Layout Builder - Een krachtige no-code oplossing om eenvoudig aantrekkelijke pagina's te bouwen met getempliseerde lay-outs en drag-and-drop UI voor het plaatsen van content op de pagina
- Aanpasbare workflows en goedkeuringen, evenals revisies, zodat u elke inhoudsupdate kunt volgen en kunt terugkeren naar een vorige versie
- Media ondersteunt lokale audio, video, afbeeldingen, bestanden, maar ook externe content van YouTube, Vimeo, Twitter, enz.
- Met de mediabibliotheek kunnen gebruikers bestaande media aan een site toevoegen of nieuwe items rechtstreeks in de bibliotheek uploaden
- Prestatie-geoptimaliseerde caching mechanismen
- Themasysteem maakt het mogelijk om een volledig aangepaste, responsieve front-end te creëren volgens de richtlijnen van uw merk en met behulp van het framework van uw keuze
- Aanbevolen add-on (contrib) modules
- Gebruiksvriendelijke formulierenbouwer waarmee u alles kunt maken van een eenvoudig contactformulier of enquête tot complexe meerstapsapplicatieformulieren
- Plan van tevoren wanneer uw content wordt gepubliceerd
- Aanpasbare, gebruiksvriendelijke URL's en configureerbare metatags voor elk stuk content
- Robuuste zoekervaring en integratie met enterprise-grade zoekmachines (Elasticsearch of Solr)
- Migreersysteem maakt het mogelijk om gegevens in Drupal in te voeren
- Meertalige inhoud en gebruikersinterface
- Conformiteit met toegankelijkheid (WCAG AA)
Waar wordt Drupal voor ingezet?
Dus nu kunt u de vraag beantwoorden "wat is Drupal?" Maar je vraagt je misschien af, gezien de flexibiliteit, voor wat voor soort projecten Drupal typisch wordt gebruikt. Al deze out-of-the-box functies maken van Drupal een favoriet voor grote, complexe websites. En het feit dat Drupal open source is, maakt het tot het favoriete platform van veel universiteiten en hogescholen, overheidsinstellingen, zorginstellingen en non-profits.
De reden dat zoveel grote organisaties voor Drupal kiezen, is dat het één groot voordeel heeft ten opzichte van andere contentmanagementplatforms: flexibiliteit. Terwijl de meeste andere CMS'en zich richten op specifieke gebruiksscenario's, is Drupal zo ontwikkeld dat het geschikt is voor bijna elke gebruiksscenario waarbij digitale inhoud een rol speelt.
Drupal maakt een breed scala aan digitale ervaringen mogelijk, waaronder:
- Bedrijfs- en institutionele websites - Gedistribueerde publicatieworkflows, corporate branding
- Intranetten - Eigen inhoud, aangepaste workflows voor interne processen, lijsten van interne inhoud, single-sign-on
- Online gidsen - Geavanceerde zoekinterfaces, lijsten met gerelateerde content, integraties met content van derden
- Interactieve websites - Functies voor ingelogde gebruikers, formulieren met meerdere stappen, personalisering van inhoud, aangepaste JavaScript om dynamische interfaces zoals kaarten en visualisaties te maken, ontkoppelde front-ends
- Marketingportalen - Landingspagina's die SEO en gebruikerservaring verbeteren, integraties met marketingautomatiseringstools, taxonomie- en metadatabeheer
Veel gebruikte Drupal termen
Als je op onderzoek uitgaat om te begrijpen hoe Drupal werkt, zul je een aantal termen tegenkomen die misschien vreemd lijken. Maak je geen zorgen; je raakt snel gewend aan de Drupal terminologie. Voor nu zijn hier enkele termen die je meteen kunt leren:
- Node - Een sjabloon voor een specifiek type node (blogbericht, evenementvermelding, landingspagina, enz.) Meestal heeft elk inhoudstype een set velden die auteurs gebruiken om het te maken. Een stuk inhoud. Gewoonlijk heeft elke node een unieke URL.
- Inhoudstype - Een sjabloon voor een specifiek type node (blogbericht, evenement, landingspagina, enz.) Gewoonlijk heeft elk inhoudstype een reeks velden die auteurs gebruiken om het te maken.
- Taxonomie - Vocabulaires en termen die worden gebruikt om je inhoud te organiseren. Hiermee kunt u bijvoorbeeld blogberichten of nieuwsberichten taggen en categoriseren.
- Weergave - Een lijst van inhoud (een eenvoudige nieuwslijst of een meer opwindende lijst zoals een kaart of een kalender)
- Module - Code die u aan uw Drupal website kunt toevoegen om nieuwe functionaliteit mogelijk te maken
- Thema - Definieert de lay-out en het ontwerp van de gebruikersinterface
- Blok - Container voor het weergeven van iets op een pagina (het zoekformulier, het logo, de copyright-vermelding in de footer)
- Toestemming - Een taak die een gebruiker kan doen (bijv. inhoud bekijken, een reactie plaatsen, een gebeurtenis bewerken)
- Rol - Een type gebruiker (b.v. auteur, redacteur of lid)
- Drupal core - De out-of-the-box functies en functionaliteit die Drupal biedt
- Contrib module - Add-on functionaliteit, beschikbaar gesteld door de Drupal gemeenschap
- Aangepaste module - Add-on functionaliteit, intern gebouwd om aan de behoefte van een specifiek project te voldoen (bijv. een module die integreert met een CRM op maat)
- Enkele leuke feiten over Drupal
- Dries Buytaert creëerde Drupal in 2001, wat het tot één van de eerste open source CMS'en maakt.
- Het woord Drupal komt van druppel, wat "druppel" betekent in het Nederlands. Het werd gekozen nadat Dries het domein "dorp.org" probeerde te registreren. (Dorp betekent "dorp" in het Nederlands.) Hij typte het foutief als "druppel.org," en die fout bleef hangen.
- Het logo van Drupal is een gestileerde druppel. De Drupal-gemeenschap maakt ook veel gebruik van de Drupallicon, een cartoonachtige druppel die, in de geest van open source, wordt overgenomen door lokale gemeenschappen over de hele wereld.
- De meest recente versie van Drupal is Drupal 9, uitgebracht in juni 2020. Drupal 10 is gepland om in juni 2022 te worden uitgebracht.
- In februari 2022 gebruiken 1,3 miljoen mensen Drupal, waaronder ontwikkelaars, ontwerpers, contentschrijvers, sponsors, enz.
- En in welke taal is Drupal geschreven? Het is PHP, de programmeertaal die bijna 80% van alle websites aanstuurt. De nieuwste versie van Drupal gebruikt moderne, objectgeoriënteerde codetechnieken en maakt gebruik van het Symfony-framework.
- Meer dan 120.000 gebruikers dragen bij aan de Drupal-gemeenschap, wat resulteert in meer dan 46.800 gratis beschikbare modules en meer dan 1.000 commits per week.
- Er zijn meer dan 1 miljoen op Drupal gebaseerde websites.
- Drupal is een van de populairste CMS'en onder instellingen voor hoger onderwijs. En hoe groter de school, hoe groter de kans dat ze Drupal gebruiken: het is het populairste CMS voor universiteiten en hogescholen met meer dan 6.400 studenten.