Migreren van Drupal 7 naar Drupal 9
Datum
01 juli 2021
Afbeelding
Drupal 9
Migreren van Drupal 7 naar Drupal 9

Op het moment van schrijven draait wereldwijd 70% van de Drupal-sites nog op Drupal 7. Nu vraag je je misschien af hoe het upgrade pad eruitziet om van Drupal 7 naar de meest recente versie Drupal 9 te gaan. Wat is er nodig en waarom eerst naar Drupal 8 migreren voordat we migreren naar Drupal 9? Waarom moeten we eigenlijk migreren? Allemaal vragen die wij graag voor u beantwoorden.


Wanneer upgraden naar Drupal 9?


Welke route je ook kiest, of je nu gaat migreren via Drupal 8 of direct naar Drupal 9, je moet de migratie van Drupal 7 naar Drupal 9 vroeg of laat starten. Zowel Drupal 7 als Drupal 8 zouden hun einde van hun levensduur bereiken in november 2021, echter is dit afgelopen zomer opgeschoven naar 21 november 2022. Dit omdat er nog teveel websites op Drupal 7 draaien. Dus u heeft nog 2 jaar om de migratie te plannen en uit te voeren voordat u te maken krijgt met beveiligingsimplicaties die verband houden met het einde van de officiële Drupal-beveiligingsondersteuning.

Toch is nu het juiste moment om er mee aan de slag te gaan. Je wilt graag door met het optimaliseren van je applicatie, het is namelijk zonde om nu veel kosten te maken aan je Drupal 7 applicatie terwijl er een migratie aan zit te komen. Maar hoe zit het met het wachten op een latere, stabielere versie van Drupal 9, vraag je je misschien af? Dit is een bekende vraag bij veel CMS aanbieders, maar het is niet van toepassing op de Drupal 9-upgrade. De onderliggende code waarop Drupal 9 draait, is al geruime tijd aanwezig in Drupal 8. Drupal 8 heeft daardoor als pilot gediend voor Drupal 9. In Drupal 9 zijn er geen wijzigingen gedaan in de core van Drupal die direct effect hebben op het functioneren van de applicatie, de eventuele gebreken (kinderziektes) zijn er daarom in Drupal 8 al uitgehaald.


Upgraden via Drupal 8


Voordat Drupal 9 werd gereleased dit jaar was het nog het beste pad voor Drupal 7 sites om te gaan migreren naar Drupal 8. Het grote voordeel van de evolutie van Drupal 9 is dat het updaten van een latere versie van Drupal 8 naar Drupal 9.0 meer lijkt op een incrementele upgrade dan de enorme replatforminginspanning die de oudere Drupal-migraties daarvoor met zich meebrachten. Sites die al naar Drupal 8 zijn overgegaan voordat Drupal 9 werd uitgebracht, kunnen profiteren van het eenvoudige upgradepad van Drupal 8 naar Drupal 9.

De migratie naar Drupal 8 kan nog steeds een goede optie zijn voor Drupal 7-sites, ook al is Drupal 9 gereleased.

Het kan namelijk zijn dat essentiële modules of thema’s die je nodig hebt, nog niet beschikbaar zijn voor Drupal 9. Het upgradepad van Drupal 8 naar Drupal 9 voor veel modules en thema’s zou relatief eenvoudig moeten zijn, dus veel van hen zouden snel klaar moeten zijn. Maar er kunnen enkele uitzonderingen zijn die meer tijd nodig hebben. Echter, in de tussentijd kun je nu de zware last van de migratie van Drupal 7 naar Drupal 8 doen, en de eenvoudigere upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9 later, wanneer alle benodigde modules voor Drupal 9 klaar zijn.

 

Hoe ziet het upgrade pad er in de toekomst uit?

Drupal volgt een roadmap die openbaar is en waar de community inspraak op heeft. Ieder half jaar volgen er vanaf 2020 nieuwe functies. Drupal heeft in haar roadmap ‘automatisch updaten’ opgenomen voor 2022. Dan zijn we voorgoed af van migratie en upgrade issues. Zie voor de gehele roadmap van Drupal de keynote van Dries Bruytaart op DrupalCon Global juli 2020.

Roadmap Drupal 10

Drupal 10 release