Status dashboard: alle Drupal project updates in één oogopslag

Datum
22 april 2024
Afbeelding
fauxels

Bij Solvy maken we veel gebruik van open source software, waarbij we onder andere werken met Drupal. Drupal is een open source content management systeem (CMS) en webapplicatie framework dat gebruikers in staat stelt om dynamische websites te bouwen en te beheren met een groot scala aan functionaliteiten.

Drupal heeft een sterke positie binnen de open source CMS-gemeenschap; organisaties, overheden, en ontwikkelaars gebruiken Drupal wereldwijd voor verschillende doeleinden.

 

Eén van de belangrijkste modules van Drupal is de Update Manager module, die een overzicht biedt van zowel functionele- als beveiligingsupdates. Handig, want het is ontzettend belangrijk om een website goed te onderhouden. Zeker als het aankomt op beveiliging.

 

De Update Manager module blijkt erg handig voor het beheer en onderhoud van een website: alle updates worden overzichtelijk gepresenteerd. Echter, voor agencies of freelancers die meerdere websites beheren, kan het een uitdaging zijn om alle updates te managen middels deze module.

 

Open source software

 

In de dynamische wereld van webontwikkeling speelt open source software een essentiële rol. De term ‘open source’ duidt op een type licentie dat ontwikkelaars de vrijheid geeft om broncodes te bekijken en aan te passen. Dit staat in contrast met gepatenteerde software, waarbij de broncode vertrouwelijk is en alleen het gecompileerde programma wordt gedeeld.

Een aantal belangrijke kenmerken, en tevens voordelen, van open source software zijn:

 

  • Toegang tot broncodes: Een broncode is de menselijk leesbare versie van de software. Gebruikers kunnen deze broncodes inzien.
  • Aanpasbaarheid: Niet alleen kunnen gebruikers de broncodes inzien, ze kunnen deze ook aanpassen naar hun behoeften. Het wijzigen van de broncodes maakt het mogelijk om de betreffende software aan te passen.
  • Distributie: Gebruikers kunnen de gewijzigde software verspreiden en delen met andere gebruikers en ontwikkelaars. Vaak is dit onderworpen aan de voorwaarden van de betreffende open source licentie.
  • Samenwerking: Open source-projecten stimuleren gebruikers en ontwikkelaars om samen te werken aan de verbetering en uitbreiding van software.
  • Transparantie: Het ontwikkelingsproces van de software is open en toegankelijk.

 

 

Het belang van veiligheidsupdates


Het belang van beveiligingsupdates voor websites kan niet genoeg worden benadrukt. Deze updates spelen een cruciale rol in het handhaven van de veiligheid en integriteit van een website:
 

  • Beveiligingsupdates richten zich vaak op het dichten van bekende beveiligingslekken en kwetsbaarheden in de software. Het regelmatig bijwerken van een website zorgt ervoor dat deze beter bestand is tegen potentiële aanvallen van kwaadwillenden.
  • Websites bevatten vaak gevoelige informatie, zoals gebruikersgegevens en persoonlijke gegevens. Het niet up-to-date houden van beveiligingspatches vergroot het risico op datalekken, wat kan leiden tot ernstige gevolgen voor zowel de website-eigenaar als de gebruikers.
  • Onbeveiligde websites lopen het risico geïnfecteerd te raken met malware of virussen. Beveiligingsupdates bevatten vaak verbeteringen om deze bedreigingen te detecteren en te blokkeren, waardoor de website veiliger blijft.
  • Gebruikers vertrouwen erop dat websites veilig zijn, vooral als ze persoonlijke informatie verstrekken of transacties uitvoeren. Door regelmatig beveiligingsupdates toe te passen, toont een website-eigenaar betrokkenheid bij het waarborgen van de veiligheid van de gebruikers.
  • In sommige gevallen schrijven wetten en regelgeving voor dat websites beveiligingsmaatregelen nemen om de privacy van gebruikers te waarborgen. Het regelmatig updaten van beveiligingspatches helpt bij het handhaven van wettelijke conformiteit.

De Drupal-gemeenschap heeft een bewezen methode voor het aanpakken van beveiliging kwesties en beschikt over een team van ervaren professionals die zich inzetten voor veiligheid. Updates worden snel uitgebracht en bevatten altijd gedetailleerde informatie over de aard van de kwetsbaarheid en de oplossing. Als actief lid van deze gemeenschap streeft Solvy ernaar bij te dragen aan het streven naar een veiliger web. Daarom willen we het monitoringsproces van Drupal-projecten voor bureaus, freelancers en iedereen die meerdere websites beheert, naar een hoger niveau tillen.

Yauhen, CTO Solvy

Status dashboard module
 

Met het oog op bijdragen aan de gemeenschap en het belang van het effectief uitvoeren van beveiligingsupdates, heeft het developers team van Solvy de Drupal-module geoptimaliseerd, speciaal voor agencies en freelancers. Het omvat, net als de voorgaande module, een overzicht van alle updates, maar nu op een geordende manier per website. Hierdoor kun je per website eenvoudig het aantal beschikbare updates en hun urgentie zien. Pas bij het selecteren van het specifieke overzicht voor een bepaalde website, krijg je toegang tot alle updates en bijbehorende updategeschiedenis.
Het ontwikkelingsteam van Solvy heeft een set van twee modules geïmplementeerd, waardoor het monitoren van de status van elke hoeveelheid op Drupal gebaseerde websites een eenvoudige taak wordt:

 

  • De Status Dashboard-module biedt een overzicht van alle gecontroleerde websites - een lijst van de geïnstalleerde modules, de kernversie, een lijst van beschikbare beveiligingsupdates en functie-updates, en de datum waarop de laatste statuscontrole werd uitgevoerd. Daarnaast biedt het een manier om websites toe te voegen aan de gecontroleerde set en een flexibel mechanisme voor het configureren van e-mailmeldingen.
  • De Status Dashboard Client-module is verantwoordelijk voor het ontvangen van informatie van de Update Manager-module van Drupal Core en deze bloot te stellen aan de Status Dashboard-module.

     

 

Afbeelding
Status Dashboard close-up

Bijdragen aan de Drupal-community


Solvy heeft het ontwikkelingsproces van deze module gedeeld met de volledige Drupal-gemeenschap. Op deze manier draagt Solvy bij aan de verbetering van de software en de uitbreiding van functionaliteiten. Dit voorkomt dat andere ontwikkelaars telkens hetzelfde werk opnieuw moeten doen. Inmiddels zijn er ongeveer 40 agencies en/of freelancers die gebruikmaken van deze module. Gezamenlijk monitoren zij hiermee zo’n 500+ websites.

Afbeelding
Product Usage Drupal websites