Versterk uw webapplicatie: Een gids voor websecurity
Uw applicatie beschermen: Beschouw het als een vesting
Stel je voor dat je app een vesting is, ontworpen om iets kostbaars te beschermen. Net als vestingen in films of de geschiedenis, dienen ze om waardevolle activa te beschermen tegen externe bedreigingen. Een goed voorbeeld uit de populaire cultuur is de vesting van Helm's Deep in "The Lord of the Rings". Het was bedoeld als een onneembare toevluchtsoord, maar had toch zijn kwetsbaarheden, net als onze applicaties.
Het belang van het beschermen van uw applicatie
Net als de vesting van Helm's Deep is geen enkele applicatie volledig veilig. Het is essentieel om waakzaam en proactief te zijn op het gebied van beveiliging. De bescherming van uw applicatie is als een vesting waar u gegevens, functies en alles wat kostbaar is binnenin moet beschermen. Naarmate de wereld evolueert, komen er meer kwetsbaarheden naar voren, dus we moeten altijd voorzichtig zijn en ons nooit te veilig voelen.
Begrip van webapplicatiebeveiliging en OWASP
Om onze webapplicaties veilig te houden, moeten we de grootste risico's begrijpen. Het Open Worldwide Application Security Project (OWASP) helpt ons door een top 10 lijst te publiceren van de meest kritieke beveiligingsrisico's. De laatste lijst werd in 2021 uitgebracht en we zullen ons richten op de top drie.
Gebroken toegangscontrole
Het grootste risico is gebroken toegangscontrole, wat te maken heeft met autorisatieveiligheidsrisico's. Als front-end ontwikkelaars kunnen we bijdragen aan het verminderen van dit risico. Een eenvoudige verbetering is het weergeven van generieke foutmeldingen tijdens authenticatie. In plaats van aan te geven of de gebruikersnaam of het wachtwoord onjuist is, houdt een melding als "Ongeldige inloggegevens" aanvallers op afstand. Daarnaast kan het implementeren van snelheidslimiteringen brute force-aanvallen voorkomen.
Injectierisico's en preventie
Injectie-aanvallen vinden plaats wanneer niet-vertrouwde invoer wordt verwerkt door een interpreter als onderdeel van een opdracht of query, wat leidt tot kwaadaardige code-uitvoering. Dit omvat cross-site scripting (XSS) en SQL-injectie. Om dergelijke aanvallen te voorkomen, gebruik nooit niet-vertrouwde inhoud als uw componentsjabloon. Saniteer, filter en valideer altijd gebruikersinvoer.
Beveiligingsfuncties en best practices van frameworks
Hoewel frameworks als Vue.js, React en Angular beveiligingsfuncties bieden, kunnen ze niet alles doen. Het is cruciaal om deze functies te gebruiken, maar ook best practices toe te passen. Vue.js voorkomt bijvoorbeeld script-injectie door door de gebruiker geleverde invoer te escapen. Gebruik altijd de beveiligingsfuncties die uw framework biedt en volg best practices om ervoor te zorgen dat uw applicatie veilig blijft.
URL's, stijlinjectie en JavaScript-injecties
- URL's: Saniteer door de gebruiker verstrekte URL's om phishing en andere aanvallen te voorkomen. Tools als sanitizeURL kunnen hierbij helpen.
- Stijlinjectie: Voorkom UI-redress-aanvallen door de gebruikerscontrole over stijlen te beperken, gesandboxte iframes te gebruiken of alleen veilige stijlwijzigingen toe te staan.
- JavaScript-injecties: Vermijd het gebruik van attributen die ruwe JavaScript accepteren, zoals onclick of onfocus. Sjablonen mogen geen scripts bevatten.
Projecten veilig houden
Het is essentieel om uw projecten up-to-date te houden. Verouderde pakketten kunnen kwetsbaarheden hebben die uw applicatie in gevaar brengen. Gebruik tools als Dependabot, npm audit en CVE-databases om op de hoogte te blijven en beveiligingsupdates snel toe te passen.
Belangrijkste inzichten
- Uw framework is de eerste verdedigingslinie: Of het nu Vue, React of Angular is, gebruik de beveiligingsfuncties van uw framework.
- U bent de belangrijkste verdedigingslinie: Gebruik nooit niet-vertrouwde sjablonen en saniteer altijd gebruikersinvoer.
- Pas best practices toe: Gebruik technieken als escapen, saniteren en het beperken van de scope van gebruikersinvoer om de beveiliging te verbeteren.
- Houd afhankelijkheden up-to-date: Werk uw pakketten regelmatig bij en pas beveiligingsupdates toe.
Voor meer best practices, raadpleeg bronnen zoals de HTML5-beveiligingsrichtlijnen en de uitgebreide gidsen van OWASP. Door deze richtlijnen en praktijken te volgen, kunt u de beveiliging van uw webapplicaties aanzienlijk verbeteren en uw waardevolle gegevens en functies beschermen tegen potentiële bedreigingen.
Luc Kitslaar | Digital consultant
Als digital consultant ondersteun ik al vele jaren opdrachtgevers met het vertalen van processen naar eenvoudige, gebruiksvriendelijke digitale oplossingen zonder onnodige complexiteit.